Den skandinaviska designen har slagit igenom stor världen över och idag är det många som vill inreda sina hem med jordnära färger, rena linjer och funktionella lösningar. Ett hem är inte längre bara en bostad där man sover, utan en plats att trivas och frodas på.

Det är här den skandinaviska designfilosofin kommer in med sin harmoniska blandning av estetik och funktion. Genom att använda naturliga material som trä, ull och linne samt en ljus färgpalett skapas miljöer som känns både lugna och levande. Såväl byggnader som enskilda rum är avskalade men inte kalla, och fokuset ligger på funktion.

Skandinavisk arkitektur

Idag hämtar många internationella designers och arkitekter sin inspiration från Norden, just för vår förmåga att skapa vackra och samtidigt användbara utrymmen.

Vad är skandinavisk design?

Den skandinaviska designen har påverkat världen. Men, vad är det egentligen som kännetecknar den unika designstil som har sitt ursprung i de kalla nordiska länderna uppe i Europas hörn? Det är ganska enkelt att svara på, för den skandinaviska designen har nämligen tydliga kännetecken.

  • Enkelhet, funktionalitet och naturliga material
  • Färgpaletter med ljusa, jordnära toner
  • Fokus på ljus och rymd

I vår nordiska design är det framförallt fokus på enkelhet och funktionalitet. Här uppe i Norden tycker vi om rena linjer utan krusiduller. Det ska vara avskalat men samtidigt inbjudande. Det ligger ett stort fokus på naturliga material såsom olika träslag som återfinns ute i den nordiska naturen. Andra material som välkomnas inomhus är ull, linne och läder som också de kommer från olika delar av naturen. Färgpaletten för vår inredning är ljus och vi använder gärna jordnära toner för att inte få en allt för stor kontrast mellan ute och inne. Vitt, beige, grått och dämpade gröna och blå toner ger ett lugnt intryck.

Den skandinaviska designen fokuserar mycket på ljus och rymd. Det ska vara rymliga rum med få detaljer, stora fönster och ljusa väggar som skapar ett lugnt men samtidigt inbjudande intryck.

Så föddes den skandinaviska designen

Den skandinaviska designen började ta form i början av 1900-talet men det var efter andra världskriget som stilen verkligen blomstrade. Efter kriget behövde familjer bygga upp sina hem från grunden och ofta saknades pengar att göra det med. Därför behövdes minimalistiska och funktionella hem och man använde ljusa material och praktiska lösningar för att skapa ett inbjudande hem.

Det var ikoner som Alvar Aalto, Arne Jacobsen och Greta Grossman som blev stilens pionjärer tack vare sina designer som lade grunden för det som vi idag kallar för skandinavisk design.

Den skandinaviska designen spred sig snabbt internationellt

Den skandinaviska stilen med sina rena linjer och mjuka, jordnära färger spred sig snabbt världen över. Snart ville såväl amerikaner som tyskar inreda sina hem i denna nya stil och faktum är att stilen spred sig så långt bort som till Japan.

Möbler började snabbt tillverkas och säljas världen över för att mätta efterfrågan på den populära nordiska designen. Givetvis fick stilen en extra skjuts av IKEA:s framfart runt om i världen när den svenska möbelbutiken etablerade sig utomlands på 60- och 70-talet. Utan IKEA:s globala genomslag hade den skandinaviska designen antagligen inte etsats sig fast i så många hjärtan utomlands. Helt plötsligt blev det enkelt att få tillgång till möbler med nordisk design.

Det är dock inte bara IKEA som har spridit sig världen över, utan även det danska konceptet med ”hygge”, det vill säga välbefinnande och mysighet. Hygge har i princip blivit en global sensation och idag vill många skapa den danska hygge-känslan genom att inreda med naturliga inslag och varm belysning för att göra sina hem just mysiga och hemtrevliga.

Även arkitektoniska koncept spred sig utanför Nordens gränser och skandinavisk arkitektur med minimalistiska linjer inspirerade byggnader i allt från Amerika till Europa.

stängsel ikea

Skandinavisk design i moderna projekt världen över

Skandinavisk design har sedan länge lämnat Nordens kalla gränser och inspirerat arkitekter och formgivare runt om i världen. Det är framförallt designstilens fokus på enkelhet, funktionalitet och naturliga material som har inspirerat andra att ta del av detta eftertraktade utförande.

Att Japan blev ett av de länder som tog den skandinaviska designen till sina hjärtan är inte så konstigt. Japan delar nämligen vår förkärlek för lugn och minimalism när det gäller inredning och arkitektur. Det finns därför tydliga influenser från vår designstil i japansk interiör och bostadsarkitektur.

Det finns arkitekter runt om i hela världen som tolkar den skandinaviska stilen när de utformar byggnader. Det är bland annat vanligt att man använder skandinavisk estetik i bostäder i Australien där man vill ha ljusa, öppna ytor där naturen känns nära och inomhus lika gärna kunde vara utomhus och tvärtom.

Den skandinaviska stilen har hjälpt många arkitekter att förstå hur viktigt det är med rymd, funktionalitet och naturliga material i såväl bostadshus som kontorsbyggnader. Stilen har också gett en övergripande förståelse för hållbart byggande med energisparande material och uppvärmning av hus.

Samma principer börjar nu prägla även andra områden, till exempel digital underhållning. Användarvänliga miljöer, där tydlighet och struktur står i fokus, har blivit avgörande för spelupplevelsen på nätet.

Det märks till exempel i utformningen av några av de bästa svenska spelplattformarna, som du hittar på https://www.slotozilla.com/sv/online-casino. Där läggs stor vikt vid struktur, transparens och minimalism i designen. Det handlar inte bara om utseendet, utan också om hur enkelt det är att navigera, hitta sina favoritspel eller läsa regler utan onödig förvirring.

Därför älskar världen skandinavisk arkitektur

Den skandinaviska arkitekturen har framförallt sitt ursprung i Norge, Sverige och Danmark. Det är helt enkelt dessa länder som är ledande inom designvärlden uppe i Skandinavien. Det är relativt enkelt att känna igen en arkitektur som har inspirerats av vår typiska designstil.

Arkitekturen består framförallt av rena linjer där minimalism har fått stå i fokus. Stora fönster ger ett rejält ljusinsläpp samtidigt som oljade träpaneler ger en jordnära känsla.

Om du vill spana in tydliga exempel på skandinavisk arkitektur så kan du bland annat vända blicken mot:

  • Oslos operahus – Designat av den norska arkitektbyrån Snøhetta och har stora glaspartier och rena linjer. Denna byggnad i vitgranit har vunnit många fina designpriser och är därför välkänd bland arkitekter världen över.
  • Vennesla Library – En biblioteksbyggnad i Norge som dragit inspiration från den skandinaviska stilen med stora glaspartier som ger ett rejält ljusinsläpp och en utsida nästan helt i trä som ger en inbjudande känsla.
  • Forskaren Innovation Hub – En otrolig byggnad i Hagastaden som verkligen sticker ut med sin innovativa design i spiralform. En byggnad med laboratorier och kontor som ger stort ljusinsläpp till varje hörn och vrå.

Känn igen vår skandinaviska arkitektur

Det är inte svårt att peka ut vad som karaktäriserar vår skandinaviska arkitektur. Om du går förbi en byggnad som har en utsida i hållbara material som trä och sten och stora fönsterpartier för att släppa in ljus, då är det nästan garanterat en skandinavisk-inspirerad byggnad. Våra byggnader har alla en tydlig minimalistisk design och en härlig känsla där gränsen mellan inomhus och utomhus är mycket tunn.